Cumartesi, Mayıs 26, 2007

Müzikal Karma 1

Cupid's Chokehold
Gym Class Heroes


Görünüşlerine yada dünyanın en gereksiz gruplarından Fall Out Boy ile çalışmış olmalarını kıstas alarak gayet önyargı ile yaklaştığım bir gruptu Gym Class Heroes. Dürüst olmak gerekirse onları yalnızca son birkaç yıldır mainstream müzikte hegamonya sürdüren emo türünün saçma uzantılarından biri zannediyordum. Yanılmışım, baya sert bir şekilde hem de.

Şimdi durumu biraz daha iyi özetlemek adına Gym Class Heroes'un beni Jurassic 5 hatta Beastie Boys'dan beri en fazla heyecanlandıran hip-hop topluluğu olduğunu itiraf etmeliyim. Çünkü bu adamlar cidden çok kaliteli bir müzik icra ediyor-muş. Yukarıda bahsettiğim önyargının kırılması Cupid's Chokehold ile oldu. Günlerin birinde yine VH1'ın müzikal derinliği içinde kaybolup gitmişken (ki VH1'da osurulsa dinlerim) bu şarkı girdi. Başlarda salakça bulduğum ama zamanla tatlı gelen bir kliple birlikte rahatlık ötesi bir soundun üzerine yürüyen samimiyet ötesi sözlerin kompozisyonu vardı. Beni asıl etkiliyen durum da bu oldu aslında. Çünkü hip-hop, yozlaşmış gangsta rap saçmalığı yüzünden birbirinin aynısı binlerce "ooo para bok, karı bok, dert yok, ben californyanın efendisiyim, east cost da sikimi yesin" formatında şarkılar yüzünden baya baya dejenere oluyordu. Gym Class Heroes da ise tamamen farklı bir tarz sözkonusu. Hatta Cupid's Chokehold'un sözlerinde bir egosuzluk abidesi olan "Take a look at my girlfriend, she's the only one that got" öbeği geçiyor ki helal üstüne helal olsun diyorum her dinlediğimde. Sözlerin kalanı da şiir kategorisine rahatlıkla girebilecek şekilde. Asla zorlama bir uyak ve ya boşa söylenmiş laf yok. Direkt olarak bir "aşığım, mutluyum ulan" eseri. Özellikle sözlerini eklemek beni asıl etkiliyen yerlerini kabartmak istedim. Buyurunuz ki:

" Ba ba da da
Ba ba da da
Ba ba da da
Ba ba da da
Ba ba da da

Take a look at my girlfriend
She's the only one I got (ba ba da da)
Not much of a girlfriend
I never seem to get a lot (ba ba da da, ba ba da da)

It's been some time since we last spoke
This is gonna sound like a bad joke
But momma I fell in love again
It's safe to say I have a new girlfriend

And I know it sounds so old
But cupid got me in a chokehold
And I'm afraid I might give in
Towels on the mat my white flag is wavin'

I mean she even cooks me pancakes
And Alka Seltzer when my tummy aches
If that ain't love then I don't know what love is

We even got a secret handshake
And she loves the music that my band makes
I know I'm young but if I had to choose her or the sun
I'd be one nocturnal son of a gun

(ba ba da da, ba ba da da)

Take a look at my girlfriend
She's the only one I got (ba ba da da)
Not much of a girlfriend
I never seem to get a lot (ba ba da da, ba ba da da)

Take a look at my girlfriend
She's the only one I got (ba ba da da)
Not much of a girlfriend
I never seem to get a lot (ba ba da da, ba ba da da)

It's been awhile since we talked last and I'm tryin' hard not to talk fast
But dad I'm finally thinkin' I may have found the one
Type of girl that will make you way proud of your son

And I know you heard the last song about the girls that didn't last long
But I promise this is on a whole new plane
I can tell by the way she says my name (ba ba da da)

I love it when she calls my phone
She even got her very own ringtone
If that ain't love then I don't know what love is (ba ba da da)

It's gonna be a long drive home but I know as soon as I arrive home
And I open the door take off my coat and throw my bag on the floor
She'll be back into my arms once more for sure

Take a look at my girlfriend
She's the only one I got (ba ba da da)
Not much of a girlfriend
I never seem to get a lot (ba ba da da, ba ba da da)

She's got a smile that would make the most senile
Annoying old man bite his tongue
I'm not done
She's got eyes comparable to sunrise
And it doesn't stop there
Man I swear
She's got porcelain skin of course she's a ten
And now she's even got her own song
But movin' on
She's got the cutest laugh I ever heard
And we can be on the phone for three hours
Not sayin' one word
And I would still cherish every moment
And when I start to build my future she's the main component
Call it dumb call it luck call it love or whatever you call it but
Everywhere I go I keep her picture in my wallet like here

Take a look at my girlfriend
She's the only one I got (ba ba da da)
Not much of a girlfriend
I never seem to get a lot (ba ba da da, ba ba da da)

Take a look at my girlfriend
She's the only one I got (ba ba da da)
Not much of a girlfriend
I never seem to get a lot (ba ba da da, ba ba da da)"


Durma Öyle
Mor ve Ötesi

Aslında o kadar geç keşfettim ki Mor ve Ötesi'ni. Hala kızarım kendime. Bu müzikten mahrum geçirdiğim zamanlar için. Üstelik bir de Duman'ı daha iyi zannederdim. *Irganım ve kendine gelim* Neyse. Hani bir noktada bir grup için "tamam abi bu mükemmel, bu sounddan en az bir 5-6 albüm daha yapın" deme gazı dolar insanın içine. Tabi ki aslında öyle değildir. Yoksa mesela Evil Empire için de baya söylenmiştir bu sözler ama öyle devam edilse başka bir klasik olan The Battle of L.A. yapılamazdı. Gerçi sonuçta ne oldu? Rage Against The Machine dağıldı. Ama yeniden birleştiler sonra. Hayırlısı, neyse2. Demek istediğim anlaşılmıştır daha laf kalabalığı yapmama gerek yok. Bugün temamız "etkileyen şarkılar" zaten. İşte bu şarkı da, özellikle giriş kısmı o kadar güzel ki. Aynı zamanda bir yerlerden de tanıdık geliyor tuhaf şekilde. Bana biraz sertleşmiş Coldplay gibi gelmişti ilk dinlediğimde. Ama asıl ilk dinlediğimde o çok sevdiğim ada müziğinin harbiden helaliyle yapıldığını duydum. Ayrıca grubun mecazi yeteneği de aynen devam ediyor bu şarkıda. Tamamen kişisel algı ama "bir çocuk, hayallerin gidiyor" sözü bu kadar içten bir tonda söylenebilir mi? Söylenebiliyormuş. Evet, gerçekten de MvÖ bugün diğerlerinden biraz daha önde olan birkaç gruptan biri Türk rock dünyasında. Helal ulan!
(Şarkının solosunun RATM'i fazlasıyla çağrıştırmasının örneklendirmelerle bir ilgisi yokur... yada vardır olsun)


Icky Thump
The White Stripes



Sorgulanamaz gerçek: Jack White bugün rock müzik adına yerküredeki en yetenekli bireydir, hala! Ayrıca kanımca kendini The Raconteurs gibi gruplarda "harcayacağına" White Stripes ı da bırakıp acilen bir solo kariyer yapmalıdır. Yıllar önce "Jimi Page'in varisi" dendiğinde gülüp geçmiştim. Ama şimdi neden olmasın diyorum. Üstelik The Strokes gibi gümlemedi de. Her ne olursa olsun. Bu adam Nirvana'dan beri grunge'ı taşıyabilen yegane grubu kurdu. Gerçi bunları yazarken aklıma Foo Fighters ve Puddle of Mudd geldiğinden kelli içim kan ağlar..

Icky Thump'a gelirsek, şarkı sanki Blue Orchid'in düzenlenip daha bir hoşlaştırılmış hali gibi başlayıp tamamen farklı bir yöne girerek insanı 1993 ve 1975 yılları arasında gezdiriyor. Gerçekten de gitar tonu Led Zeppelin'e, davullar ise bu kadar 90'ların garaj sounduna benzeyebilirdi. Ve asıl olarak bunu "çalmışlar, çırpmışlar" dedirtmeden müziğe enjekte etmişler. Bunun bir diğer örneği için, bkn: Wolfmother. Şarkıda aralarda geçen hayvandistörşın ile gayda karışımı bir şey var. Sanırım o sesi 1940'lardan kalma bir aletle yapmışlar. Her türlü yarıcı olmuş. The White Stripes yardırır, biz de dinleriz.


Thanks for the Memories
Fall Out Boy



"Dünya'nın en gereksiz gruplarından", peki o zaman bu ironi yaratımı mı? Eh, oldukça. Fall Out Boy ile ilgili o görüşüm ve "Backstreet Boys'un rock yapan versyonu" sözlerim değişmiş değil. Ama ne olursa olsun hatta emo iğrençliğinin en satması için yapılan müziğini icra ediyor olmaları grubun arada sırada (genellikle?) iyi müzik üretemeyeceği anlamına gelmez. Bu bağlamda Thanks for the Memories bu yazıda bahsettiğim son ve en çok hoşuma giden şarkıdır. Çünkü kulağıma güzel geliyor, nokta! Kişisel one hit wonderlarıma da çok rahat girecek gibi gözüküyor şu sıra. Laf bazında çok fazla aktarabileceğim bir şey yok aslında. Mükemmel bir melodi, sağlam bir sound ve gözler kapatıldığında insanı binlerce değişik yere götürebilen bir şarkı. Harkulade..

- Bir dahakinde asıl bahsetmek istediğim Hayko Cepkin'in yeni albümü Tanışma Bitti hakkında yazacağım. O zamana kadar birileri ne olur bana "sound" sözcüğü yerine kullanabileceğim bir şey önersin. Saygılar.

2 yorum:

  1. mor ve ötesi ni ben de geç keşfedenlerdenim. tabii her ne kadar sonradan diskografiyi defalarca hatmedip araya kapattıysak da, zamanında dinlemenin tadı bambaşkaydı ..

    durma öyle ise, son albümün bana kalırsa en iyisi. mor ve ötesi konusunda çok benzeşiyoruz seninle :)

    not: süper blog. en azından bunu geç keşfetmediğim için mutluyum!

    YanıtlaSil
  2. Tekrar geç gördüğüm yorum için özürler :) Tekrar link için teşekküler :) Ama hepsinden çok "süper blog" nitelendirmesi için. Çünkü TekmeTokat samimi olmak gerekirse benim blog işine geri dönmüş olmamın nedenidir. Senin blogunu (gerçi eski haliyidi o zaman :P) keşfettiğimde Blogger'a ilk kayıt olduğum 2005 sonundan beri aradığım cevabı buldum "Peki blog yazmak ne işe yarar?" sorusuna. Bu açıdan senin tarafında takdir edilmiş olmak çok hoş :)

    Müzikal anlamda benzeştiğimiz doğru. Zaten -sanıyorum blog kazanı röportajındaydı- "donanımlı bir dinleyici olduğumu düşünüyorum" dediğinden beri şüpeleniyordum :D Sonuçta genellikle müzikal yönelim açısından en marjinali bile aslında çok mainstream olan insanlar coğrafyasındayız. Bu arada ben "popüler oldu, bok oldu" diyen salaklardan değilim, "ayy bu ne biçim ülkedir yaa" diyen salaklardan hiç değilim :)

    Motivasyon için teşekkürler :)
    (aslında e-mail yoluyla yazacaktım bunları ama bulamadım :/)

    YanıtlaSil

top