Çarşamba, Ağustos 08, 2007

Foo Fighters - The Pretender

Şimdiki zamanın en taş gruplarından biri olan Foo Fighters'ın Eylül '07 ortasında çıkartacağını açıkladığı yeni albümleri Echoes, Silence, Patience & Grace'den ilk single The Pretender bu hafta içinde yayımlandı. 1995 tarihli debut albümleri Foo Fighters'dan beri düzenli olarak bir öncekinden daha iyi çalışmalar üreten, bu süreçte pek çok eleman değişikliği de yaşayan ancak grubun beyni Dave Grohl sayesinde sürekli yükselen bir grafik çizen (üstelik bayadır hiçbir grup üyesi değişmedi) topluluk, ikinci albümleri The Colour and The Shape ile "Nirvana'nın yandan yemişi" imajından sıyrılmayı, üçüncü albümleri There is Nothing Left To Loose ile gerçek anlamda grunge'dan bağımsız bir grup olarak kabul görmeyi, dördüncü albümleri One by One ile artık "sağlam grup" olarak görülmeyi, 2005 tarihli çift disklik son albümleri In Your Honour ileyse diskografig ilerleme açısından "geleceğin R.E.M./U2'su" olarak görülmeyi başardı. Özellikle ilk yıllarda gruba çok fazla sıkıntı yaratan Nirvana kökeninin yıllar içinde müzik tarzının grunge'dan bariz şekilde rock'a kayması ve Grohl'ün üstün şarkı yazarlığı ile aşıldığı aşikar. Ben Foo Fighters'ın Nirvana'nın bile önüne geçtiği görüşüne katılmıyorum yine de halen var olan gruplar içerisinde kesinlikle en sağlam olanlardan biri Foo Fighters. Onların belki de en büyük başarısı süreçler içinde değişik zıt müzik akımlarından çok da fazla etkilenmeyip her zaman taş gibi bir rock müziği icra etmeye yönelmeleri oldu. Sonuçta saf rock müziği anlamında şu anda Foo Fighters'ın önüne yer alabilecek bir grup bulmak zor. Albüm kayıtlarındaki bu gelişim sahne performanslarına da yansıdı zaman içinde. Tamam, onlar dünyanın en iyi sahne grubu olmayabilirler ama bir gerçek var ki 7 Temmuz tarihinde Foo Fighters yaşayan en büyük performans gruplarından biri olan Metallica'nın arkasından sahne aldı ve seyirciyi gaza getirme konusunda Metallica'yı açıkça hurdaya çıkardı. Rolling Stone'un Temmuz '07 sayısında geçen bir laf durumu gayet iyi şekilde özetliyor. "Live Aid için Freddy Mercury neydiyse Live Earth için de Dave Grohl oydu". Tabi grubun bir diğer öne çıkan özelliği de video konusunda her zaman kült çalışmalara imza atmış olmaları. Big Me, Learn to Fly, Breakout ve Everlong ilk akla gelenler.

Yeni albüm ve The Pretender'a gelirsek; şarkı Led Zeppelin-vari bir giriş ile başlıyor (hatta Stairway to Heaven zannetmek gayet olası). Hemen arkasından Taylor Hawkins'in davulları ve hızlı bir riffi ile devam şarkıyı bir tek kelime özetler: gaz. Hatta bu açıdan bir benzetme de yapmak gerekirse: "Karbonatlı Sprite". Şarkı hiç değise bir önceki albüm In Your Honour'ın ilk single'ı olan Best of You'yu tarihe gömmüş durumda şimdiden. "What if I say I'm not like the others/What if I say I'm not just another one of your plays/You're the pretender/What if I say I will never surrender" sözleriyle nakaratı haykıran şarkının buna rağmen müziği sözlerinin çok önüne geçiyor. Taş sözleri olan, aşırı taş bir şarkı var elimizde. Loop'a alınıp arka arkaya 20-30 dinlenmesi olasıdır.

Yeni albümle ilgili beklentiler yüksek ve Foo Fighters bu beklentiler boşa çıkartmayacak gibi görünüyor.
[MP3] Foo Fighters - The Pretender

Echoes, Silence, Patience & Grace'in tracklist ise şu şekilde açıklandı:

The Pretender
Let It Die
Erase/Replace
Long Road To Ruin
Come Alive
Stranger Things Have Happened
Cheer Up, Boys (Your Make-Up Is Running)
Summers End
Ballad Of The Beaconsfield Miners
Statues
But, Honestly
Home


Foo Fighters
Official Site | MySpace'te FF | ekşi sözlük'te FF | FF Videoları

4 yorum:

  1. ya ben bu foo fighters'ı bi türlü sevemedim.. ama indireyim bakalım şarkıyı.. belli olmas:)

    YanıtlaSil
  2. Ben de sevmezdim o kadar önceleri ama zamanla değişebiliyor :)

    YanıtlaSil
  3. Foo Fighters Dave Grohl 'un geçmişte Nirvana'dan olması nedeniyle ister istemez Nirvana ile kıyaslanıyor.Oradaki başarıyı yakalaması zor görünüyor.Yinede efsane Nirvana ekibinden olduğu için dinlenir.

    YanıtlaSil
  4. Kesinlikle katılıyorum. Yine de Nirvana etkisindenn sıyrılmayı başardılar. Hiç değilse artık FF denilince insanların aklına ilk olarak ex-Nirvana bateristinin grubu gelmiyor. Asla Nirvana gibi kült olacaklarını sanmasam da FF güzel müzik yapıyor. Tüketmek lazım :)

    YanıtlaSil

top