Perşembe, Ağustos 23, 2007

Tıraş Teknolojiler

Oky ilk defa blogal mimlenmeye maruz olmama sebep olmuş. Saolsunlar, varolsunlar. Ben de bari bir kişi eksilterek Gökçe ve Erdal'ı ebeledim. Efendim kategorizasyonumuz gereksiz, teknolojik şeyler. Açıkçası başta aklıma bir b.k gelmemişti. İlerleyen saatlerde de gelmemişti. İlerleyen günler için de pek muhtemel söyeleyebilirim bunu. Zira şu an bile aklıma bir şey yok. Yine bir denemekte fayda var. Buyrunuz.


Windows OS


Bu tarihin en saçma sapan icadıdır. Üstelik bir icat bile değildir, çalıntıdır. İronik olarak aynı zamanda tarihin en başarılı pazarlanmış ürünüdür. Araklayıcısı Bill Gates'i de tüm coğrafyaların en zengin insanı yapmıştır. Peki Windows'u, şu tekel Windows, şu benim de kullandığım Windows'u saçma bir teknoloji kılan nedir? Bunu anlayabilmek için önce biraz geriye gitmek gerekiyor. Apple'ın kuruluşuna kadar. O zamanlar Steve Jobs ve Bill Gates beraber çalışan iki genç iken Jobs "masaüstü bilgisayarı" denen şeyin bütün yazılımlarını çalıştıracak bir ana yazılım fikri buluyor ve bunu geliştiriyor. Ortaya bugün de hala aynı adla var olan MacOS çıkıyor. Fakat Macintosh yazılımının profesyonel ve pahalı oluşu bazı sıkıntılara yol açıyor. Bunun üzerine Gates, MacOS'un açıkça çakma, daha ucuz, özelliksiz ve en önemlisi kapalı kaynak koduyla çalışan bir "varyasyonunu" üretiyor. İşte o ürettiğinin adı da Windows OS oluyor. O tarihten bu yana Steve Jobs'un/Apple'ın ürettiği her şeyin Bill Gates'ten/Microsoft'tan en az 5 yıl ilerden gittiği görülebilir. Bunun bazı çok bilinen örnekleri MacOS, çift çekirdekli CPU, iMac ve iPod'dur. Devamlı olarak sorun çıkaran, üstelik çalıntı, üstelik tekel olan Windows'un asıl risk yaratan faktörü dediğim gibi kapalı kaynak koduyla çalışıyor olması. Daha açık olarak; kimse Windows'un bilgisayar kullanırken kaydına aldığı bilgilerle ne yaptığını bilmiyor. Çok mu paranoyakça geldi? Neden o zaman örnekse Almanya devlet dairelerinde Windows kullanımını yıllar önce yasakladı? Ya da neden internetin bu denli yaygınlaştığı bir dönemde çok rahat bulunabilecek illegal windows kopyaları hakkında Microsoft bir şey yapmıyor? Emin olun ki "ee çok paraları var zaten" diye düşünmek çok safça olur. Hiçbir firma çok ufak dahi olsa karından vazgeçmek istemez, daha büyük çıkarları olmadığı sürece..

Bu kadar lafa bile gerek yok aslında. Windows OS 20 yıldan daha uzun bir süre önce çıktı ve hala aynı taş çağı teknolojisi olan DOS ile çalışıyor.


İçten Yanmalı Motor

Bilinen adıyla petrol türevleriyle çalışan motor. 100 yıldan daha uzun süre önce icat edildiğinde gerçekten de dahiyene bir fikirdi ama zamanının 40 yıl önce dolmuş olması gerekirdi. Şu anda dünyanın ağzına s.çan en önemli faktörlerden birini bu tip motorlarla çalışan taşıtlar oluşturuyor. Başta doğalgaz olmak üzere alternatif yakıtların yaygınlaşmasının önündeki en büyük sebep de bu tip motorlar. Gerçi kurşuna dizmeleri pek meşhur petrol devlerini de unutmamak lazım. Son derece basit ve son derece kötü bir teknoloji. Tamamiyle gereksiz. Üstelik modern yaşamda kullanılan en özelliksiz icat. Yani elinizde plazma televizyon varken adeta bir basketbol topu kadar bombeli bir ekrana sahip bir siyah-beyaz televizyon kullanmak gibi.

"Ama sesi süper çıkıyo bee zikerim atmosferi" diye düşünen bir geri zekalının zaten bu blogda işi olmaz ama yine de diyorum ki; "s.kerim senin sağ ayağını. ben otomobil hastası adamım lan. bak o profil bölümünde ne yazıyor. hah! şimdi akıllı ol."


Şapka

Tamemen gereksiz bir teknolojidir kanımca. Bir b.ka yaramadığı gibi (aslan gibi saç var) rahatsızdır, kötü görünür, çok kötü görünür. Ayrıca ter yapar.


Rapidshare

Torrent gibi bir nimet varken Rapidshare vasıtasıyla büyük şeyler (diskografya, dizi, film, güzel film, vs.) indirmek daha doğrusu. Hoş, kotam bir tanem sağolsun pek hayır/zarar görmek nasip olamadı bugüne kadar.


Demokrasi

Buna gereksiz demek yanlış kesinlikle. Doğru sözcük "tehlikeli" olmalı. Durumu izah eden yeterince örnek girmedi mi? Nokta.

..aslında pek bir b.k bulamadım cidden. Kesin sonradan aklıma gelir de dellenirim ben. Neyse.

3 yorum:

  1. -Bu petrolle çalışan motorlar gerçekten dünya için büyük bir tehlike özellikle dünyada araç sayısı bu kadar artmışken.Büyük petrol şirketleri hatta daha genel olarak karbon piyasası denen şey hidrojen enerjisi ile ilgili çalışmları engellemek için ellerinden gelen her şeyi yapıyormuş.Bunlar hep ortaya çıktı.Ne kadar bencilce,bi yol olmaz bu insanlıktan.
    -Demokrasi de son zamanlarda uzatanın elinde kalıyor.Türkiye için gitgide tehlikeli olmaya başladı bu kavram. herkesin demokrasi demokrasi diye ortalarda dolaşıp demokrasiyi sadece kendi doğruları sanmaları işlerine geldiği gibi yorumlamaları komik oluyor.Kucaklanmayı bekliyoruz bakalım:D
    -Şapkayı severim ama:)

    YanıtlaSil
  2. windows un hikayesini yeni öğreniyorum, o kadar da bu işlerin içindeyiz diye övünürdüm :)

    YanıtlaSil
  3. @arcoiris: McDonals'ın öldürücü burgerler satması mesela. Klişe bir laf gibi gelecek olsa da korkutucu derecede doğru; kapitalizm etik tanımaz.

    Apo'm kucaklayacak zaten, ben hazırlanıyorum ona.

    @oky: Viva la Apple müdür :D

    YanıtlaSil

top