Salı, Haziran 19, 2007

Müzikal Karma 2

Faith No More - Midlife Crisis
1992



Bu şarkıyı ilk dinleyişim aynı zamanda Faith No More'u da ilk dinleyişimle aynı saniyeye rastlar. 1:12'den itibaren aklımdan geçen şey "eğer her şarkıları böyleyse FNM en azından bu yaz sonuna kadar en sevdiğim, psikopat gibi dinlediğim grup olur" şeklindeydi. Bir tarif etmeye çalışayım. Multi-enstrumanlı, aşırı rahatlatıcı, ritmik, mutlu, depresif, hayvan gibi güzel sözleri olan bir alternatif metal şarkısı. Üstelik herhangi bir Nirvana yada Green Day şarkısından daha çok 90'lardan geliyor sesleri. Yok! Rock müziğe klayve şart! Piano değil ama baya baya klayve, hatta KORG olsun. Şarkıyı bütünüyle başka bir havaya soktuğu aşikar. Özellikle sözleriyle (ve videosuyla) tezat bu kadar rahatlatıcı olması.. Dinleyin, dinletin. Mesela ben 3 gündür sürekli dinlemekteyim ve henüz bir sıkılma belirtisi (haşa!) göstermedim. Çatır çatır 90'lar rock'ı çok yaşasın!

***

Mazhar Alanson & Sami Özer/Cem Yılmaz
1998

1-2 yazı evvel aşağıda yine namı geçmiş olmalı bu şarkının. Olsun, bir daha geçebilir. Hatta 14 kere daha da geçebilir. O kadar güzel çünkü. O kadar güzel ki bir haftada 80 kere dinlenerek unutulmazlar arasına girdi. Bu bütün şarkılara bir örnek. Sözler, müzik ve en önemlisi de vokal kullanımı bir bütünlük oluşturuyor. Belli, tek bir amaç doğrultusunda çınlıyor. Bu toplamanın amacı da insanın moralmen .mına koymak bu şarkı açısından. Ayrıca öyle bir derinliği var ki belirli bir sorunu da kaşımıyor. Direkt ne varsa. Ancak yine de en fazla aşk acısı ile reaksyon gösteriyordur. Bu arada yine aşağılarda belirttiğim gibi Sami Özer'den bu kadar güzel, bu kadar "damar" söylediği için nefret etmek istiyorum fakat şarkının beni berataraf etmiş olmasından mütevellit yapamıyorum. Zira kıpırdayacak halim bile kalmadı..

***

Motörhead - Whiplash
2004

Zaten aşırı sözcüğünü manasık kılacak kadar gaz bir şarkıyı Lemmi Kilmister isimli hayvandan dinlemek gerekir miydi? HELL YEAH! Tabi ki Metallica kaydından farklı yanları var. Öncelikle davullar ve vokal çok daha iyi. Aynı şekilde baslar da duyulabiliyor. Neyse. Yer dolsun, laf olsun diye yazdımdı. Yine de severim şarkıyı, o ayrı..

***

Snow Patrol - Run
2003



Biz İngilizce'yi sonradan öğrenen Türk gençleri Don't Cry'ı, Kiss From a Rose'u, April'i hatta Stairway to Heaven'i sözlerini başta anlamadığımızdan müzikleri yüzünden hüzünlü/damar/yıkıcı bulduk. Aksini idda edip de "yoo, ben ilk dinlediğimden beri sözlerini anlıyodum" diye artistlik yapanı cifle ciflerim! Adam olun! Hakeza bu şarkıda da aynı durum mevcut. Sözler yine ayrı bir yaz konusu bile olabilecek durumda. Ancak ilk dinleyişte yalnızca "light up" ı anlaşılan sözlerin "light up" kısmı bile yeterli. Çünkü müzik gerçekten, cidden, hakikaten yıkıyor insanı. Üstelik ritmi ve gürültüsü hiç azılmadığı için nakarat boyunca ister istemez "eeh! başlarım lan böyle hayata" da dedirtiyor. Helal lan!

***

The Chemical Brothers - Do It Again
2007



Chemical Brothers, "Hey Girl, Hey Boy" dan beri pek vasat işine raslamadığım bir gruptur. (anlam kayması) "Do It Again" de öyle. Dünya'yı dans ettirmeyi hala başarıyorlar. Ancak asıl vurucu olan şarkının videosu. Gökten bir kaset düşer ve çalıntığı anda insanları trance'a sokar. Tabi ki de Fatboy Slim'in "Ya Mama" konseptinin kopyası ancak kullanılan mekanlar bu açığı göstermiyor. Yine de dans müziğine bir gerileme yok mu? Tabi ki var. Bir "Galvanize" bu şarkıyla karşılaştırılmamalı bile..

8 yorum:

  1. light up, light up! as if you have a choice!

    YanıtlaSil
  2. even if you cannot hear my voice
    i'll be right beside you dear.

    :)

    YanıtlaSil
  3. run,ne süper bir şarkıdır.Ben de aynen ilk dinlediğimde sözlerinden hiç bişi anlamadım ama müziği insanı boş boş duvarlara baktırır.Zaten sonra açıp okuyunca sözlerini, daha bi katmerli hüzünlendirir,snow patrol sevilir, sevilir:)

    YanıtlaSil
  4. @arcoiris: Crazy in Love'ı coverlayan bir gruptan beklememekle hata etmişim zamanında :) Sözleri cidden daha fena ediyor insanı. Gerçi dediğim gibi sırf "light up", "light up" bile yeter :D

    YanıtlaSil
  5. öyle deme ya o cover da güzel:D Ben seviyorum şahsen bu grup ne yapsa dinlerim:)

    YanıtlaSil
  6. Snow Patrol güzeldir. Indie daha güzeldir :D

    Ama şahsen Travis'in Baby One More Time coverını daha çok seviyorum :P

    YanıtlaSil
  7. faith no more derim orda en çok.. easy derim.. epic derim.. evidence derim.. be aggressive derim.. kızdırırsan hepsini sayar dökerim burada:)

    YanıtlaSil
  8. Epic/Easy Like.. deme, direkt dağıtır toplayamam :) Ben de en çok FNM diyordum orada. Geç keşfettiğim için deli olduğum gruplar top 10'unda Kurban'dan sonra ikinci sırada yer alır :D

    YanıtlaSil

top