Cuma, Haziran 08, 2007

Tanışma Bitti

Sarı kafalı, tuhaf makyajlı, tuhaf bir müzik yapan, ay yüzeyinde tuhaf şekilde bağırıp çağırarak bir post-modern arabesk/elektro-rock şarkısı söyleyen tuhaf adamı hatırladınız mı? Hiç kuşkusuz Hayko Cepkin'in korkunç müzikal yeteneklerinin yanısıra pekçok insanın bu simayla Kral TV aracılığı ile tanışmış olması da iyi yönden olan "marjinal" sıfatını pekiştirdi bu adamın. Bunların ötesinde insanların, benim, tanık olduğum patladığı idda edilen -halbuki 80'ler ve 90'lar mainstream rock'ı etkilerinden başta hiçbir şey olmayan- Türk rock'ında gerçekten farklı, orjinal ve bağlayıcı bir müzik ve onu icra eden bu "deli" idi. Hayko Cepkin'in müzik piyasına solo olarak çıkıp mükemmel albümü "Sakin Olmam Lazım" ı kabul ettirmesi kitlelerin kafasında böyle bir süreçle oldu. Çok insan sevdi Hayko Cepkin'i. Kuşku yok ki Duman'dan beri hayran kitlesi en hastalıklı derecede bağlı rock sanatkarı o. Bunda kanımca en önemli etken modern rock sound'unu arabesk vokalle mükemmel bir şekilde buluşturabilmesi oldu. Ne nekadar çoğu insan (ben de dahildir) arabeski sevmediğini söylese de kültürel etkileşim içerisinde arabesk öğelerin kendileri olarak değil diğerlerinin içinde olarak geldiği durumlarda aşırı şekilde sevildiği ortada. Hemen misal: Herhangi bilinen bir heavy metal şarkısı bağlama ile çalındığında hoşnut olunur. Budur. Hayko Cepkin bu tanımsal olarak b.ku çıkartılmış "kültürel sentez" olayına çatır çatır "öyle olmaz, böyle olur!" demeyi başardı. Yıllarca Haluk Levent, Kıraç (ki severim aslında) gibi isimlerin taşıdığını zannettiğini "anadolu-rock" sıfatını da en çok hakeden olduğunu gösterdi. Hatta bu konuda Türkiye'deki en iyi rock grubu olduğunu düşündüğüm Kurban'dan bile daha başarılıydı. Görmüyorsun ve Fırtınam gibi şarkılar 2 yıldır yeterince acı çektirdi bana ama artık tanışma bitti. (Yaşasın klişe müzik yazarı lafları :P)

Herhalde son dönemin en beklenen albümü buydu. Beklentilerin pek azı albümün Sakin Olmam Lazım'ın altında kalacağı, pek daha azı albümün Sakin Olmam Lazım'ın üzerinde olacağı genel kanı ise albümün aynı seviyede olacağı yönündeydi. En kısıtlı kitle haklı çıktı. Artık Sakin Olmam Lazım mükemmel olarak sıfatlandırılamaz, çok iyi denebilir çünkü mükemmel bu. Albüm kapağından iç tasarıma, introlardan girizgah ettikleri harika şarkılara bu halihazırda "iyi" diye geçinenlere göre çok daha başarılı. Üstelik genel olana inat hakettiği değeri de görüyor. Elde "değeri bilinemeyecek gizli bir klasik" yok yani. Baya baya "ezbere bilinen taş gibi bir albüm" var. Müzikal açıdan albüm bir öncekine göre daha çeşitli öğeler barındırıyor. Daha çok enstruman ve daha değişik teknikler var. Albümün isminden de anlaşıldığı üzere Hayko Cepkin bu sefer kafasındakini hayata geçirirken çok daha özgür olduğu bir albüm yapmış. Durum en fazla ilk defa sahnelerden bilinen scream vokalin albüme taşınmış olmasında hissediliyor. Evet, nereyse her şarkıda scream vokal mevcut. Bundan sonra "Hayko Cepkin Türkiye'nin Marilyn Manson'ıdır." diye bir motto çıkar mı bilmiyorum ama olabilir. Çok da iyi olmuş bence. Genellikle brutal/scream vokalden çok haz etmesem de bu albümde çok dengeli kullanılmış, fena olmuş, dağıtıyor!

Albümde şimdiye kadar favorim aynı zamanda ilk single olan Yalnız Kalsın. Özellikle nakarattaki vokale bitmemek benim için imkansız bir faaliyet oldu. Sırf ses olarak üstelik. İnsan çok kaptırdığında sözleri es geçebiliyor. Ancak yanlış anlaşılmasın albüm şiirsel nitelikte olmasına rağmen mecazi olduğu kadar gerçekçi sözler içeriyor. Eh, kısaca mükemmele yakın denebilir. İlk aklıma gelenlerden Yalnız Kalsın'dan sonra en sevdiğim şarkı olan Siren'in sözleri örneğin. "Çekilin görmem körüm ben onun için ben bu dünyayı ezerim geçerim". Aynı şekilde bir diğer harkulde şarkı Kaos'un sözlerinden: "Suratın iğrenç söyle kimlerden yüz buldun? Vucudun kireç söyle böyle mi pak oldun?". Üzerine kelam etmenin luzümü yok. Hele ki böyle sözlerin Hayko Cepkin'in dehşetengiz sessel yeteneği ile omurgalaştığı düşünüldüğünde. Düşünüldüğünde, görüldüğünde elde süper bir Post-modern arabesk endüstriyel elektronik metal albümü bulunduğu söylenebilir.

Yada bütün bu yazınların özeti olarak: Mükemmel.

Yalnız Kalsın - Video

(Youtube'daki gerizekalı kullanıcı yorumları da geceyi şenlendirmek adına okunabilir..)

3 yorum:

  1. Bu sefer Hayko iyi iş çıkardı.

    YanıtlaSil
  2. Durmadan dinleniliyor, durduramıyoruz, zaten neden durduruyormuşuz ki :P

    YanıtlaSil
  3. ya adamın sesi,müziği çok güzel de adam bana çok itici geliyor.daha doğrusu iğrençlik deresine varan korkunç bir herif.enteresan bir şahsiyet

    YanıtlaSil

top